Sezonowe, jesienne, energetyczne dzięki dodaniu świeżo startego korzenia z imbiru. Świetnie zastępuje klasyczny placek ze śliwkami. Rozgrzewa, smakuje. Po prostu.
ENERGETYCZNA ŚLIWA
* 4 duże dojrzałe śliwki węgierki
* 200 - 300 ml soku jabłkowego lub 2 małe jabłka (słodkie)
* pół banana
* świeży imbir, ok. 1 cm
Śliwki wypestkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki lub jeśli ktoś woli mniej gęste smoothie, przepuszczamy przez sokowirówkę, żeby uzyskać czysty, klarowny sok. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i dodajemy plasterek wielkości do 1 cm. Wszystkie składniki razem blendujemy.
ŚLIWKA - reguluje procesy trawienne. Dzięki dużej zawartości pektyn posiada właściwości przeczyszczające. Skarbnica przeciwutleniaczy - witaminy E i A oraz witamin z grupy B działających korzystnie na układ nerwowy. Źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia i żelaza.
JABŁKO - reguluje pracę jelit, wspomaga procesy trawienne. Zawiera pektyny pomagające usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii, toksyny. Bogate źródło witaminy C, potasu, krzemu i zasadowych soli mineralnych odkwaszających organizm. Wspomaga wchłanianie wapnia. Zawiera polifenole redukujące stres.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
IMBIR
- ma działanie rozgrzewające i silne właściwości bakteriobójcze.
Wspomaga układ odpornościowy, idealny do walki z przeziębieniami i
grypą. Działa wykrztuśnie. Łagodzi mdłości - pomocny dla kobiet w ciąży,
zwłaszcza w I trymestrze. Poprawia ukrwienie narządów, dzięki czemu
wspomaga koncentrację i reguluje krążenie. Łagodzi migreny. Uznawany za
afrodyzjak.Etykiety: menu, przepisy