SYROP GRUSZKOWO - CYTRYNOWY Z CYNAMONEM
proporcje na około 1,5l płynu
Potrzebujemy:
☆ 5 - 6 gruszek, z których po przepuszczeniu przez sokowirówkę uzyskamy 500 ml soku
☆ 0,25l soku z cytryny - około 3 dużych, dojrzałych cytryn
☆ cukier - minimum 0,5 kg
☆ cynamon - 1 płaska łyżeczka
Zaczynamy od UWAGA, czy wiecie...
🎅 jak rozpoznać dojrzałą cytrynę? Skórka dojrzałej cytryny ma ciemniejszy, żółty kolor - wtedy cytryna ma najwięcej soku i najłatwiej nam ją będzie wycisnąć. Nie jest ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Nie do końca dojrzałe cytryny mają jasną skórkę, są twarde i mają mało soku, stare natomiast są ciemnożółte, pojawiają się na nich plamy i bywają twarde jak kamień.
🎅 gęstość syropu zależy od proporcji cukru do płynu. Bardzo gęsty syrop i przy tym bardzo słodki to proporcje 2 : 1, czyli na 1 kg cukru dajemy 0,5l płynu. Jeśli chcemy syrop rzadszy to dajmy proporcje 1:1, lub mniejsze. Ja proponuję wypośrodkować. Do 0,5l soku z gruszki + 0,25l soku z cytryny dodajmy około 1,2 kg cukru. Wychodzi bardzo gęsty, ale i bardzo, bardzo słodki.
🎅 cytryna ma bardzo intensywny smak i aromat. Gruszka natomiast jest bardzo delikatna, żeby nie zabić jej smaku nie przekraczajmy ilości soku z cytryny. Możemy natomiast go zmniejszyć, wtedy aromat gruszek będzie bardziej wyczuwalny.
🎅 Potrzebujemy tylu gruszek, żeby wyszło nam 0,5l soku - z założenia będzie to około 5 - 6 przeciętnych owoców
Przygotowanie:
Sok z cytryn wyciskamy w wyciskarce. Gruszki przepuszczamy przez Sokowirówkę. Przelewamy do garnka i wstawiamy na najmniejszy ogień. Stopniowo dodajemy cukier cały czas mieszając nasz płyn i nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jeśli konsystencja syropu jest dla nas za rzadka, dosypujemy dodatkową porcję cukru. Studzimy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce około 2 - 3 tygodni.
Etykiety: przepisy