Świąteczne robótki ręczne z pomarańczy

Kto ma dość pomarańczy w soku, może je z czystym sercem pokroić, ususzyć i wykorzystać jako świąteczne ozdoby.

Jak się zabrać do suszenia pomarańczy?

Bierzemy 2 - 3 pomarańcze i kroimy na plastry, ok. 0,5 cm grubości. To optymalny rozmiar do suszenia. Rozkładamy na blasze do pieczenia i nastawiamy piekarnik na termoobieg na 80 stopni. Suszymy mniej więcej 3h, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę, tak, żeby się nie pofalowały.



A dla tych, którzy wciąż chcą pić sok, proponuję nie wyrzucać wydrążonych skórek tylko zamienić je w urocze świąteczne świeczniki. 

Po wyciśnięciu owoców puste połówki trzeba wysuszyć w piekarniku (około 1h na 80 stopni, termoobieg). Po wysuszeniu trzeba delikatnie odkroić dupki, tak, żeby nasz świecznik mógł prosto stać. Z zewnątrz przebijamy goździkami tworząc dowolne kształty. Tylko goździki dadzą radę  przebić się przez pomarańczową skórkę, gwiazdki anyżu czy kawałki cynamonu trzeba już przykleić najlepiej klejem na ciepło, ale to już zdecydowanie nie jest opcja dla leniwych. W wydrążonych, osuszonych i ozdobionych świecznikach umieszczamy jednorazowe wkłady.