Zimowa herbata z kardamonem i wanilią

To prosta wersja zimowej herbaty dla tych, którzy lubią egzotykę z odrobiną słodyczy. Tradycyjne goździki zastępuje tu aromatyczny kardamon i laska wanilii. Spróbujcie koniecznie!

ZIMOWA HERBATA Z KARDAMONEM I WANILIĄ
proporcje na 1,5l

         ☆ Wasza ulubiona czarna herbata w torebkach lub liściach
         ☆ 1,5l wrzątku
         ☆ pół pomarańczy
         ☆ pół cytryny
         ☆ 4 nasionka kardamonu
         ☆ 1/3 - 1/2 laski wanilii lub 3 krople aromatu waniliowego do ciasta
         ☆ pół łyżeczki cynamonu
         ☆ 3 - 4 gwiazdki anyżu
         ☆ świeży imbir, 5 - 6 cienkich plasterków
         ☆ słodzimy: najlepiej miodem lub cukrem kokosowym

Pamiętajcie, że jeśli zdecydujecie się na słodzenie gorącej herbaty miodem to straci on swoje właściwości zdrowotne. Słodząc cukrem kokosowym napój zyska dodatkowy słodko - karmelowy posmak.

Do dzbanka wsypujemy/wkładamy torebki herbaty i zalewamy wrzątkiem. Parzymy do takiej mocy jaką lubimy, ale warto wziąć pod uwagę, że dodając cytrusy herbatę rozcieńczymy. Torebki/liście wyjmujemy. Pomarańczę i cytrynę kroimy w plastry. Dodajemy do zaparzonej herbaty (nie na początku parzenia, bo wtedy herbata się nie zaparzy, ale to wiecie z dzieciństwa, prawda? :)) Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Dodajemy do płynu wraz z rozkrojonymi nasionkami kardamonu, cynamonem, anyżem i plasterkami świeżego imbiru. Dosładzamy i porządnie mieszamy, wyciskając soki z cytrusów. Czekamy kilka minut aż herbata się "przegryzie".

Jeśli ktoś z Was nie jest wielkim fanem anyżu, niech się go w tej herbacie nie boi. Przy polączeniu takiej ilości korzennych przypraw jest tylko lekko odświeżającym dodatkiem i zdecydowanie wzbogaca smak herbaty. Jest nieinwazyjny.

  Do herbaty polecamy kota, koc i dobrą książkę. Udany wieczór gwarantowany. 


                         

Etykiety: ,