Green Drin z jarmużem

Zdrowe, zielone smoothie to jedna z kilku propozycji jak ujarzmić jarmuż. A warto go włączyć do diety, chociażby dlatego, że jest cennym źródłem witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Choć osobiście uważam, że dużo cenniejszą jej zaletą jest umiejętność wiązania wapnia w kościach. Mało kto o tym wie, ale spożywanie samego wapnia bez jej dodatku, wcale nie sprawi, że staniemy się bardziej odporni na złamania czy mniej narażeni na osteoporozę w przyszłości. Wapń jest pierwiastkiem zasadotwórczym, w związku z czym gdy nasz organizm jest narażony na zakwaszenie wykorzystuje go między innymi w celu wyrównania równowagi kwasowo - zasadowej. A skąd go czerpie? No właśnie między innymi wyciąga go sobie z kości! Dlatego właśnie witamina K jest nam niezbędna, żeby ten wapń ponownie w tych kościach związać. :)


GREEN DRIN Z JARMUŻEM:

☆ garść jarmużu
☆ garść świeżego szpinaku
☆ pół marchewki startej na drobnej tarce
☆ banan
☆ 2 pomarańcze
☆ sproszkowany młody jęczmień - 1 łyżeczka
 Sok z pomarańczy wyciskamy. Blendujemy z pozostałymi składnikami. Z podanych proporcji otrzymamy około 0,5l smoothie.

To smoothie ma również silne właściwości antyoksydacyjne - zawarta w nim spora dawka witaminy C pomoże walczyć z wolnymi rodnikami, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów i starzenia się organizmu. Green drin wzmocni Waszą odporność i sprawdzi się jako źródło energii na drugie śniadanie. Uzupełni także codzienne zapotrzebowanie na żelazo i beta karoten.

JARMUŻ - unikalne źródło wapnia i witaminy K, które w tym połączeniu sprawiają, że wapń wiąże się bezpośrednio w kościach chroniąc je przed złamaniami. To zielone warzywo  to także skarbnica przeciwutleniaczy, między innymi sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż zawiera beta karoten hamujący procesy oksydacyjne, a który nasz organizm wykorzystuje do wytworzenia witaminy A, która to z kolei zapobiega między innymi "kurzej ślepocie". Ponadto jest skarbnicą potasu, zawiera także żelazo, magnez i cynk.

SZPINAK - zawiera żelazo, luteinę i kwas foliowy. Idealny dla kobiet w ciąży. Witamina C zawarta w liściach szpinaku ułatwia wchłanianie żelaza. Udowodniono, że szpinak posiada właściwości antynowotworowe. Zawiera beta - karoten, witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminę E - witaminę młodości oraz witaminy z grupy B i potas, który obniża ciśnienie i wspomaga metabolizm. Niskokaloryczny.

POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.

MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza, przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.  Młode źdźbła zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

MARCHEW - zawiera beta - karoten, któremu zawdzięcza swój piękny, pomarańczowy kolor i szereg zdrowotnych właściwości: jest silnym antyoksydantem hamującym działanie wolnych rodników, zapewnia skórze ładny wygląd bez chodzenia na solarium, chroni wzrok - wspomaga leczenie "kurzej ślepoty". Dzięki zawartości celulozy obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto marchew jest doskonałym środkiem przy leczeniu biegunek, zwłaszcza u dzieci. Sok z marchwi wywiera regulujący wpływ na wydzielanie soków trawiennych. Oczyszcza i odkwasza organizm. Sole potasowe i karoteny mają działanie odrobaczające. Jest niskokaloryczna, składa się głównie z wody  - ma jej aż 88%. Poza tym jest tania i dostępna przez cały rok.



Etykiety: ,