Jabłkowe smoothie z ananasem i jarmużem

Dziś będzie na szybko i bardzo prosto. Jabłkowe smoothie to wiosenna porcja antyoksydantów - witaminy C, witaminy K i sulforafanu zwartego w jarmużu. A po co nam przeciwutleniacze? Po pierwsze, żeby poczuć się znowu młodo, a jak młodo to i radośnie! Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami przez co opóźniają procesy starzenia, czyli stanowią niezastąpiony eliksir młodości. A jakby tego było mało to, po drugie, przyczyniają się do zahamowania rozwoju procesów nowotworowych i chronią nasze komórki przed szkodliwymi mutacjami. Nasze smoothie to również porządna porcja błonnika, zawartego w ananasie, jarmużu i jabłku, który pomaga oczyszczać organizm. Błonnik wiąże metale ciężkie i substancje szkodliwe, przez co zamiast trafić do komórek są na bieżąco usuwane z naszego organizmu. Na wiosenny detox jak znalazł!


JABŁKOWE SMOOTHIE Z ANANASEM I JARMUŻEM

☆ 1 jabłko
☆ garść jarmużu
☆ 3 - 4 plastry świeżego ananasa
☆ woda do 50 ml
☆ młody, sproszkowany jęczmień - 1 łyżeczka

Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i blendujemy z pozostałymi składnikami. Z podanej ilości otrzymamy 2 szklanki napoju. Jeśli będzie dla Was za gęsty, można dodać więcej wody. Tylko pamiętajcie, że woda rozcieńcza smak!

JARMUŻ - unikalne źródło wapnia i witaminy K, które w tym połączeniu sprawiają, że wapń wiąże się bezpośrednio w kościach chroniąc je przed złamaniami. To zielone warzywo  to także skarbnica przeciwutleniaczy, między innymi sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż zawiera beta karoten hamujący procesy oksydacyjne, a który nasz organizm wykorzystuje do wytworzenia witaminy A, która to z kolei zapobiega między innymi "kurzej ślepocie". Ponadto jest skarbnicą potasu, zawiera także żelazo, magnez i cynk.

MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza, przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.  Młode źdźbła zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.

JABŁKA to jedne z najtańszych i najbardziej niedocenianych na naszym rynku owoców. A szkoda, bo ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jabłka wspomagają DETOX.  Zawierają pektyny, które pomagają usuwać z organizmu trujące substancje. Regulują pracę wątroby i florę bakteryjną jelit. Oczyszczają organizm i poprawiają przemianę materii, dlatego są idealne dla osób, które dbają o linię. Ułatwiają odchudzanie, przeciwdziałają zaparciom. Zawierają dużą ilość witaminy C, której najbardziej znaną właściwością jest wspomaganie pracy układu odpornościowego. Są również bogactwem potasu, pierwiastka odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi i wsparcie naszego serca. Działają moczopędnie, co także działa korzystnie na usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z naszego organizmu. Bogate w cukry proste, są tanią, energetyczną i smaczną przekąską w ciągu dnia.

ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel. Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny, dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.




Etykiety: ,