Green Drin z mieszanką sałat i miodem

Gotowe do sałatek mieszanki różnokolorowych sałat dostępne we wszystkich marketach znacie, prawda? To spróbujcie wykorzystać taką mieszankę nieco inaczej - zblendujcie ją z owocami i miodem. Wyjdzie niepowtarzalne, zielone smoothie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, albo... deser! Szybkie i proste, niezawodne również jako drugie śniadanie :)


 SKŁADNIKI:

☆ porządna garść mieszanki sałat (najlepiej różnokolorowych)
☆ pół banana
☆ 2 plastry świeżego ananasa
☆ 1 pomarańcza
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
☆ młody, sproszkowany jęczmień - 1 łyżeczka
☆ miód (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) - 1 łyżeczka 

Sok z pomarańczy wystarczy wycisnąć i zblendować z pozostałymi składnikami. Z podanych składników otrzymamy 2 szklanki napoju.


SAŁATA - sałata składa się prawie wyłącznie z wody i cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B, czyli jest świetna, żeby zaprowadzić równowagę w naszych jelitach, a dzięki temu poprawić naszą odporność. Jest zielona, bo zawiera bakteriobójczy chlorofil świetnie sprawdzający się przy wiosennych infekcjach. Bogata w żelazo i potas, które wspomagają nasz układ krwionośny. Jest niskokaloryczna, a do tego stanowi źródło przeciwutleniaczy (witamina C, E i luteina) chroniących nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Działa zatem odmładzająco i ujędrniająco na skórę.

POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.

MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza, przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.  Młode źdźbła zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.

ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel. Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny, dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące, działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy, poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.

MIÓD NATURALNY wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki zawartości enzymów wprowadzanych do miodu przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie obecne są: apidycyna, lizozyzm, inhibina czy nadtlenek wodoru, z którego produkowana jest woda utleniona. Mocą działania dorównuje antybiotykom. Ponadto miód to skarbnica mikro i makroelementów. Zawiera między innymi potas obniżający ciśnienie i acetylocholinę wspomagającą pracę naszego serca i jego wydolność. Jest wysokoenergetyczny. Dzięki glukozie usprawnia pracę mózgu i wspomaga procesy myślowe. Jego słodki smak pobudza układ nerwowy, pomaga wytwarzać serotoninę - hormon szczęścia, który redukuje stres, działa kojąco, odpręża. Ponadto już od starożytnych czasów miód wykorzystywany był do gojenia ran, rozjaśnienia, odżywienia i uelastycznienia skóry i cery.

Etykiety: ,