Wzmacniający koktajl na przeziębienie

Kaszel, chrypka, dreszcze, temperatura? Osłabiony organizm i brak siły? Ten koktajl postawi Was na nogi. Banan, nasiona chia wzmocnią, odżywią, dodadzą energii. Jogurt wspomoże odporność, dostarczając pożytecznych kultur bakterii. Bo pamiętacie, że bakterie probiotyczne w jelitach wzmacniają nasz układ immunologiczny, prawda? Maliny działają napotnie i przeciwwirusowo, miód z siłą antybiotyku zabija bakterie, a mango złagodzi ból gardła i chrypkę. Na zdrowie!

 KOKTAJL WZMACNIAJĄCY NA PRZEZIĘBIENIE:
☆ szklanka świezych malin 
☆ pół banana
☆ 1 małe mango
☆ jogurt naturalny bez mleka w proszku (może być grecki) - 4 do 5 łyżek
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
☆ miód (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) - 1 łyżeczka 
Banana i mango obieramy. Mango obkrajany wokół pestki. Blendujemy z malinami, jogurtem, nasionami chia i miodem.

MALINY - dzięki zawartości kwasów salicylowego, jabłkowego i cytrynowego mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające. Te ostatnie wspomagają leczenie biegunki. Malina to świetne lekarstwo przeciwgorączkowe, ponieważ działa napotnie - stymuluje działanie receptorów potowych (pot obniża temperaturę ciała przy gorączce). Zawierają witaminy C i A, które są silnymi antyoksydantami  oraz witaminy z grupy B. Bogate w sole mineralne - wapń wspomagający kości, magnez łagodzący skurcze, żelazo budujące krew i potas obniżający ciśnienie.

NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące, działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy, poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.

MANGO - bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin młodości - witaminy A+E spowalniających procesy starzenia.  Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga leczyć problemy z gardłem i chrypkę. Odżywczy, bogaty w błonnik, reguluje układ trawienny. Zawiera naturalne antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych rodników i naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego.

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

JOGURT NATURALNY- źródło żywych bakterii jogurtowych, które budując unikalną mikroflorę jelit pomagają wzmacniać odporność naszego organizmu. Bogaty w łatwo przyswajalny wapń wzmacniający kości oraz w białko. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Idealne lekarstwo na problemy jelitowe. Zawiera witaminy z grupy B, mikroelementy takie jak fosfor, cynk, jod i potas. Niskokaloryczny, odżywczy.

MIÓD NATURALNY wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki zawartości enzymów wprowadzanych do miodu przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie obecne są: apidycyna, lizozyzm, inhibina czy nadtlenek wodoru, z którego produkowana jest woda utleniona. Mocą działania dorównuje antybiotykom. Ponadto miód to skarbnica mikro i makroelementów. Zawiera między innymi potas obniżający ciśnienie i acetylocholinę wspomagającą pracę naszego serca i jego wydolność. Jest wysokoenergetyczny. Dzięki glukozie usprawnia pracę mózgu i wspomaga procesy myślowe. Jego słodki smak pobudza układ nerwowy, pomaga wytwarzać serotoninę - hormon szczęścia, który redukuje stres, działa kojąco, odpręża. Ponadto już od starożytnych czasów miód wykorzystywany był do gojenia ran, rozjaśnienia, odżywienia i uelastycznienia skóry i cery.

Etykiety: ,