Green Drin z winogronami i rukolą. Witaminowo - energetyczna bomba.

Pyszne, zielone smoothie. Bardzo ciekawy, oryginalny smak i wyjątkowo bardzo dużo składników, a dzięki temu i właściwości sporo. Bo i przeciwwirusowe, wzmacniające, poprawiające odporność i przede wszystkim energetyzujące. Usprawnia pracę mózgu, poprawia zdolność koncentracji.

Doskonałe na drugie śniadanie lub po prostu na udany poranek. Zawiera banana, winogrona, nasiona chia i płatki migdałów, których spożywanie daje nam sporego energetycznego kopa. Idealna alternatywa dla kawy. Naturalnie pobudza do działania - bez kofeiny!


 GREEN DRIN z winogronami i rukolą:
☆1 pomarańcza
☆1 owoc granatu 
☆1 banan 
☆ rukola - niecała garść
☆ winogrona bezpestkowe - do dwóch garści 
☆ nasiona chia - łyżeczka   
☆ płatki migdałów (opcjonalnie) - łyżeczka

Sok z pomarańczy i granata wyciskamy w wyciskarce. Blendujemy z pozostałymi składnikami.

WINOGRONA - zawierają flawonoidy chroniące nasze komórki przed rakiem, bogate w przeciwutleniacze, między innymi witaminę C wzmacniającą odporność i neutralizującą działanie wolnych rodników. Obniżają ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Polecane w profilaktyce miażdżycy, dzięki zdolnościom hamowania utleniania złego cholesterolu i zwiększania obecności dobrego. Energetyczne, bogate w cukry glukozę i fruktozę.

NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące, działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy, poprawiający pamięć i myślenie, a ponadto mangan i fosfor. 

RUKOLA - zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Bogata w żelazo i naturalny antyoksydant witaminę C wspomagającą wchłanianie żelaza. Polecana dla kobiet w ciąży. Lekkostrawna, reguluje procesy trawienne dzięki zawartości błonnika. Wzmaga wytwarzanie żółci, pomaga w zwalczaniu zgagi, bólów brzucha i wzdęć.  Źródło witamin K i A oraz wapnia i cynku. Zawiera aminokwasy siarkowe, które oprócz tego, że nadają jej lekko ostry smak działają antywirusowo i oczyszczająco na nasz organizm. Natomiast swój orzechowy smak rukola zawdzięcza zawartości kwasu alfa-linolenowemu (ALA), czyli kwasowi należącemu do grupy kwasów OMEGA 3 zbawiennych dla naszego organizmu. :)

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

OWOC GRANATU - skarbnica antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe i polifenoli redukujących stany zapalne i chroniących nasze DNA. Silny przeciwutleniacz. Eliminuje działanie wolnych rodników, pomaga zwalczać bakterie. Obniża ciśnienie, leczy raka prostaty i  problemy z erekcją,a dzięki obecności fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Stosowany w kosmetyce jako pomoc w leczeniu trądziku. Odmładza skórę.

POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.




Etykiety: ,