Boski, subtelny kolor, boski subtelny smak! Wyrafinowany,
kwaskowaty z odrobiną słodyczy... Zdrowa rozkosz podniebienia.
Dość gadania, blendujemy!
Potrzebujemy:
*czerwonego grejfruta
*cytrynę
*owoc granatu
*banana
*amarantus ekspandowany (opcjonalnie)
Soki z cytrusów i granata wyciskamy w wyciskarce (granata można
wycisnąć lub zblendować ziarna wedle uznania) i blendujemy z
pokrojonym bananem i łyżką amarantusa. Smacznego!
CZERWONY GREJPFRUT - duża dawka witaminy C wspomagającej naturalną odporność organizmu.
Bogate w przeciwutleniacze. Są źródłem błonnika, który wspomaga
trawienie i przyspiesza przemianę materii. Niskokaloryczne, mają niski
indeks glikemiczny. Idealne dla cukrzyków. Dzięki zawartości pektyny
obniżają poziom glukozy we krwi.
CYTRYNA - źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy. Łagodzi przebieg infekcji, odkwasza organizm. Bogata w rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Polecana dla osób z cerą naczynkową. Dzięki zawartości terpenów wspomagających wytwarzanie śliny, wspomaga procesy trawienne. Zawiera potas, magnez, żelazo.
OWOC GRANATU - skarbnica antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe i polifenoli redukujących stany zapalne i chroniących nasze DNA. Silny przeciwutleniacz. Eliminuje działanie wolnych rodników, pomaga zwalczać bakterie. Obniża ciśnienie, leczy raka prostaty i problemy z erekcją,a dzięki obecności fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Stosowany w kosmetyce jako pomoc w leczeniu trądziku. Odmładza skórę.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
Etykiety: menu, przepisy