Czemu to smoothie jest boskie?
Bo zawiera słodkie mango, które jest zdrowotnym antidotum na wiele cywilizacyjnych przypadłości naszego organizmu i rukolę... działającą antywirusowo, zapobiegającą zakażeniom i powalającą swoim orzechowo - ostrym smakiem.
☆ bardzo dojrzałe mango
☆ banan
☆2 małe czerwone grejpfruty
☆ garść świeżej rukoli
Mango obieramy i odkrawamy miąższ wokół pestki. Banana obieramy i kroimy na plasterki. Wyciskamy sok z grejpfrutów. Wszystkie składniki blendujemy wraz z garścią świeżej rukoli.
RUKOLA - zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Bogata w żelazo i naturalny antyoksydant witaminę C wspomagającą wchłanianie żelaza. Polecana dla kobiet w ciąży. Lekkostrawna, reguluje procesy trawienne dzięki zawartości błonnika. Wzmaga wytwarzanie żółci, pomaga w zwalczaniu zgagi, bólów brzucha i wzdęć. Źródło witamin K i A oraz wapnia i cynku. Zawiera aminokwasy siarkowe, które oprócz tego, że nadają jej lekko ostry smak działają antywirusowo i oczyszczająco na nasz organizm. Natomiast swój orzechowy smak rukola zawdzięcza zawartości kwasu alfa-linolenowemu (ALA), czyli kwasowi należącemu do grupy kwasów OMEGA 3 zbawiennych dla naszego organizmu. :)
MANGO - bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i
działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin
młodości - witaminy A+E spowalniających procesy starzenia. Dzięki swoim
właściwościom przeciwzapalnym pomaga leczyć problemy z gardłem i
chrypkę. Odżywczy, bogaty w błonnik, reguluje układ trawienny. Zawiera
naturalne antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych
rodników i naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego.
CZERWONY GREJPFRUT - duża dawka witaminy C wspomagającej naturalną odporność organizmu.
Bogate w przeciwutleniacze. Są źródłem błonnika, który wspomaga
trawienie i przyspiesza przemianę materii. Niskokaloryczne, mają niski
indeks glikemiczny. Idealne dla cukrzyków. Dzięki zawartości pektyny
obniżają poziom glukozy we krwi.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
Etykiety: menu, przepisy