Egzotyczne, zimowe smoothie to mieszanka "sezonowych" owoców egzotycznych dostępnych w każdym markecie. Do lata jeszcze daleko, trzeba sobie jakoś radzić. A zima to wbrew pozorom bardzo dobry okres, żeby do woli korzystać ze sprowadzanych cytrusów i innych tropikalnych darów natury. W sezonie będziemy blendować nasze owoce i warzywa teraz nacieszmy się tym, co mamy! A to smoothie to skarbnica antyoksydantów pozwalających nam się cieszyć młodością, siłą i witalnością.
EGZOTYCZNE, ZIMOWE SMOOTHIE:
☆ 1 mango
☆ 1 pomarańcza
☆ 1 owoc granatu
☆ 1/3 banana
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
☆ młody jęczmień - pół małej łyżeczki
☆ amarantus ekspandowany - pół małej łyżeczki
Sok z pomarańczy i granatu wyciskamy w wyciskarce. Blendujemy z obranym bananem i mango oraz z pozostałymi składnikami.
MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką
zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i
wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne
działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza,
przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Młode źdźbła
zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a
zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość
minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,
cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej
wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
POMARAŃCZA - źródło
witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas
foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii.
Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu
immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych
rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i myślenie, a ponadto mangan i fosfor.
MANGO - bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i
działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin
młodości - witaminy A+E spowalniających procesy starzenia. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga leczyć problemy z gardłem i chrypkę. Odżywczy,
bogaty w błonnik, reguluje układ trawienny. Zawiera naturalne
antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych rodników i
naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego.
OWOC GRANATU - skarbnica
antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe i polifenoli redukujących
stany zapalne i chroniących nasze DNA. Silny przeciwutleniacz.
Eliminuje działanie wolnych rodników, pomaga zwalczać bakterie. Obniża
ciśnienie, leczy raka prostaty i problemy z erekcją,a dzięki obecności
fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Stosowany w kosmetyce jako
pomoc w leczeniu trądziku. Odmładza skórę.
Etykiety: menu, przepisy