Znaleźliśmy świeże maliny. Wyczarowaliśmy z tych "styczniowych owoców lata" prosty, malinowy koktajl. Prosty, ale wartościowy. Bo maliny to doskonały środek napotny przy stanach podgorączkowych, a delikatny, słodki ananas łagodzi ból i pomaga walczyć z chorobą. Spróbujcie! A jeśli nie ufacie świeżym malinom w styczniu (bo jakim cudem tak delikatny owoc może przetrwać transport bez użycia środków konserwujących?) to użyjcie mrożonych.
MALINOWY KOKTAJL NA PRZEZIĘBIENIE:
☆ szklanka świeżych malin (mogą być mrożone)
☆ 1 banan
☆ 1/4 świeżego ananasa
☆ jogurt naturalny bez mleka w proszku (może być grecki) - 4 do 5 łyżek
☆ len mielony - siemię lniane, płaska łyżeczka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki blendujemy. I tyle! Jeśli używacie malin mrożonych, które często są kwaśne, koniecznie dodajcie do koktajlu łyżeczkę prawdziwego miodu, delikatnego w smaku: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.
MALINY - dzięki zawartości kwasów salicylowego, jabłkowego i cytrynowego mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające. Te ostatnie wspomagają leczenie biegunki. Malina to świetne lekarstwo przeciwgorączkowe, ponieważ działa napotnie - stymuluje działanie receptorów potowych (pot obniża temperaturę ciała przy gorączce). Zawierają witaminy C i A, które są silnymi antyoksydantami oraz witaminy z grupy B. Bogate w sole mineralne - wapń wspomagający kości, magnez łagodzący skurcze, żelazo budujące krew i potas obniżający ciśnienie.
ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę
enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a
także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel.
Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia
oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą
odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny,
dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako
wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
LEN MIELONY -
jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany już w
Egipcie około 3000 lat p.n.e. Jest szczoteczką dla naszego organizmu.
Dzięki dużej zawartości błonnika oczyszcza jelita, przeciwdziała
zaparciom, wspomaga trawienie i odchudzanie. Bogaty w białko. Zawiera
nienasycone kwasy tłuszczowe, które usuwają z organizmu zły cholesterol i
rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu wspomagają działanie
układu krwionośnego zmniejszając ryzyko np. miażdżycy.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
JOGURT NATURALNY- źródło żywych bakterii jogurtowych, które budując unikalną mikroflorę
jelit pomagają wzmacniać odporność naszego organizmu. Bogaty w łatwo
przyswajalny wapń wzmacniający kości oraz w białko. Zmniejsza poziom
cholesterolu we krwi. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm
niż mleko, odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Idealne
lekarstwo na problemy jelitowe. Zawiera witaminy z grupy B,
mikroelementy takie jak fosfor, cynk, jod i potas. Niskokaloryczny,
odżywczy.
Etykiety: menu, przepisy