Nie kupujcie w sklepie jeśli możecie zrobić sami! Dużo zdrowiej, bo bez cukru i równie pysznie, a nawet bardziej. Dzieciaki będą zachwycone. A i Wam będzie smakować! Ten napój uzupełni codzienną, niezbędną dawkę witaminy C i dobrego humoru! Bogaty w antyoksydanty, pomoże walczyć z wolnymi rodnikami. Zawarty w marchewce beta karoten poprawi koloryt skóry, a pektyny z jabłek wspomogą trawienie. Aaaa i jeszcze banan! Doda energii i wyreguluje ciśnienie krwi. Idealnie na doskonały początek weekendu! Czyli co? Sokowirówki w ruch!
DOMOWY KUBUŚ:
☆ 2 pomarańcze
☆ 2 jabłka
☆ 3 średnie marchewki
☆ 1 banan
☆ amarantus ekspandowany - jedna łyżeczka (opcjonalnie)
Sok z pomarańczy wyciskamy w wyciskarce. Jabłka wraz z obranymi marchewkami przepuszczamy przez sokowirówkę. Otrzymany sok blendujemy z bananem, sokiem z pomarańczy i obranym bananem. Z podanej ilości uzyskamy ponad 2 szklanki soku.
Proporcje te można podwoić lub potroić. Gotowy sok zlewamy do butelki i trzymamy w lodówce maksymalnie 2 dni.
JABŁKA - to jedne z najtańszych i najbardziej niedocenianych na naszym rynku owoców. A szkoda, bo ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jabłka wspomagają DETOX.
Zawierają pektyny, które pomagają usuwać z organizmu trujące
substancje. Regulują pracę wątroby i florę bakteryjną jelit. Oczyszczają
organizm i poprawiają przemianę materii, dlatego są idealne dla osób,
które dbają o linię. Ułatwiają odchudzanie, przeciwdziałają zaparciom.
Zawierają dużą ilość witaminy C, której najbardziej znaną właściwością
jest wspomaganie pracy układu odpornościowego. Są również bogactwem
potasu, pierwiastka odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi i
wsparcie naszego serca. Działają moczopędnie, co także działa korzystnie
na usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z naszego
organizmu. Bogate w cukry proste, są tanią, energetyczną i smaczną
przekąską w ciągu dnia.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi.
Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga
zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii,
wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera
witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w
walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.
MARCHEW - zawiera beta - karoten, któremu zawdzięcza swój
piękny, pomarańczowy kolor i szereg zdrowotnych właściwości: jest silnym
antyoksydantem hamującym działanie wolnych rodników, zapewnia skórze
ładny wygląd bez chodzenia na solarium, chroni wzrok - wspomaga leczenie
"kurzej ślepoty". Dzięki zawartości celulozy obniża poziom cholesterolu
we krwi. Ponadto marchew jest doskonałym środkiem przy leczeniu
biegunek, zwłaszcza u dzieci.Sok z marchwi wywiera regulujący wpływ na
wydzielanie soków trawiennych. Oczyszcza i odkwasza organizm. Sole
potasowe i karoteny mają działanie odrobaczające. Jest niskokaloryczna,
składa się głównie z wody - ma jej aż 88%. Poza tym jest tania i
dostępna przez cały rok.
POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata
w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający
przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie
komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących
działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających
antydepresyjnie.
Etykiety: menu, przepisy