Dziś będzie na szybko i bardzo prosto. Jabłkowe smoothie to wiosenna porcja antyoksydantów - witaminy C, witaminy K i sulforafanu zwartego w jarmużu. A po co nam przeciwutleniacze? Po pierwsze, żeby poczuć się znowu młodo, a jak młodo to i radośnie! Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami przez co opóźniają procesy starzenia, czyli stanowią niezastąpiony eliksir młodości. A jakby tego było mało to, po drugie, przyczyniają się do zahamowania rozwoju procesów nowotworowych i chronią nasze komórki przed szkodliwymi mutacjami. Nasze smoothie to również porządna porcja błonnika, zawartego w ananasie, jarmużu i jabłku, który pomaga oczyszczać organizm. Błonnik wiąże metale ciężkie i substancje szkodliwe, przez co zamiast trafić do komórek są na bieżąco usuwane z naszego organizmu. Na wiosenny detox jak znalazł!
JABŁKOWE SMOOTHIE Z ANANASEM I JARMUŻEM
☆ 1 jabłko
☆ garść jarmużu
☆ 3 - 4 plastry świeżego ananasa
☆ woda do 50 ml
☆ młody, sproszkowany jęczmień - 1 łyżeczka
Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i blendujemy z pozostałymi składnikami. Z podanej ilości otrzymamy 2 szklanki napoju. Jeśli będzie dla Was za gęsty, można dodać więcej wody. Tylko pamiętajcie, że woda rozcieńcza smak!
JARMUŻ - unikalne źródło wapnia i witaminy K,
które w tym połączeniu sprawiają, że wapń wiąże się bezpośrednio w
kościach chroniąc je przed złamaniami. To zielone warzywo to także
skarbnica przeciwutleniaczy, między innymi sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż zawiera beta karoten hamujący procesy oksydacyjne,
a który nasz organizm wykorzystuje do wytworzenia witaminy A, która to z
kolei zapobiega między innymi "kurzej ślepocie". Ponadto jest skarbnicą
potasu, zawiera także żelazo, magnez i cynk.
MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką
zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i
wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne
działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza,
przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Młode źdźbła
zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a
zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość
minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,
cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej
wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
JABŁKA - to jedne z najtańszych i najbardziej niedocenianych na naszym rynku owoców. A szkoda, bo ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jabłka wspomagają DETOX.
Zawierają pektyny, które pomagają usuwać z organizmu trujące
substancje. Regulują pracę wątroby i florę bakteryjną jelit. Oczyszczają
organizm i poprawiają przemianę materii, dlatego są idealne dla osób,
które dbają o linię. Ułatwiają odchudzanie, przeciwdziałają zaparciom.
Zawierają dużą ilość witaminy C, której najbardziej znaną właściwością
jest wspomaganie pracy układu odpornościowego. Są również bogactwem
potasu, pierwiastka odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi i
wsparcie naszego serca. Działają moczopędnie, co także działa korzystnie
na usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z naszego
organizmu. Bogate w cukry proste, są tanią, energetyczną i smaczną
przekąską w ciągu dnia.
ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę
enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a
także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel.
Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia
oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą
odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny,
dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako
wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
Etykiety: menu, przepisy