Idzie wiosna! Czujecie to, prawda? Ja też. I dlatego mam dla Was przepis na wyjątkowo lekkie i orzeźwiające smoothie wspomagające pracę układu immunologicznego i uzupełniające zimowe niedobory chęci do życia! Podobno hollywoodzkie celebrities nie zaczynają dnia bez soku z jabłek i selera! Cóż, nie ma w tym nic dziwnego. To połączenie doskonałe - oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, a w dodatku wspomaga odporność!
WIOSENNE SMOOTHIE Z SELEREM NACIOWYM:
☆ 2 średnie jabłka
☆ garść selera naciowego - drobno pokrojonego
☆ 1 banan
☆ 2 średnie gruszki
☆ zielony, sproszkowany jęczmień - 1 łyżeczka
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
Jabłka i gruszki przepuszczamy przez sokowirówkę i blendujemy z pozostałymi składnikami. Z podanych składników otrzymacie 2 szklanki soku.
SELER NACIOWY - niskokaloryczny, o charakterystycznym smaku i orzeźwiającym zapachu. Zawiera całą paletę witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym, dlatego jest idealny w profilaktyce antybiotykowej - pomoże uzupelnić niedobory wywołane ich stosowaniem. Ponadto seler naciowy to skarbnica fosforu, potasu, witaminy C i E, czyli witamin wykazujących działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie chroniących nas przed nowotworami. Seler naciowy wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu.
JABŁKO - to jeden z najtańszych i najbardziej niedocenianych na naszym rynku owoców. A szkoda, bo ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jabłka wspomagają DETOX.
Zawierają pektyny, które pomagają usuwać z organizmu trujące
substancje. Regulują pracę wątroby i florę bakteryjną jelit. Oczyszczają
organizm i poprawiają przemianę materii, dlatego są idealne dla osób,
które dbają o linię. Ułatwiają odchudzanie, przeciwdziałają zaparciom.
Zawierają dużą ilość witaminy C, której najbardziej znaną właściwością
jest wspomaganie pracy układu odpornościowego. Są również bogactwem
potasu, pierwiastka odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi i
wsparcie naszego serca. Działają moczopędnie, co także działa korzystnie
na usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z naszego
organizmu. Bogate w cukry proste, są tanią, energetyczną i smaczną
przekąską w ciągu dnia.
GRUSZKA - antidotum na Alzheimera,
źródło kwasu foliowego i witaminy K. Korzystnie wpływa na pracę
układu krwionośnego, wzmacnia kości, zapobiega chorobom oczu,
wykazuje właściwości antynowotworowe... To tylko, krótka, mocno zawężona
lista jej dobroczynnego wpływu na organizm. Więcej o gruszkach
czytajcie w świetnym cyklu Gazety Wyborczej 16 powodów, dla których warto jeść gruszki.
MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką
zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i
wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne
działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza,
przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Młode źdźbła
zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a
zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość
minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,
cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej
wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i
procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który
wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i
płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.
Etykiety: menu, przepisy