Gotowe do sałatek mieszanki różnokolorowych sałat dostępne we wszystkich marketach znacie, prawda? To spróbujcie wykorzystać taką mieszankę nieco inaczej - zblendujcie ją z owocami i miodem. Wyjdzie niepowtarzalne, zielone smoothie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, albo... deser! Szybkie i proste, niezawodne również jako drugie śniadanie :)
SKŁADNIKI:
☆ porządna garść mieszanki sałat (najlepiej różnokolorowych)
☆ pół banana
☆ 2 plastry świeżego ananasa
☆ 1 pomarańcza
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
☆ młody, sproszkowany jęczmień - 1 łyżeczka
☆ miód (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) - 1 łyżeczka
Sok z pomarańczy wystarczy wycisnąć i zblendować z pozostałymi składnikami. Z podanych składników otrzymamy 2 szklanki napoju.
SAŁATA - sałata składa się prawie wyłącznie z wody i cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B, czyli jest świetna, żeby zaprowadzić równowagę w naszych jelitach, a dzięki temu poprawić naszą odporność. Jest zielona, bo zawiera bakteriobójczy chlorofil świetnie sprawdzający się przy wiosennych infekcjach. Bogata w żelazo i potas, które wspomagają nasz układ krwionośny. Jest niskokaloryczna, a do tego stanowi źródło przeciwutleniaczy (witamina C, E i luteina) chroniących nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Działa zatem odmładzająco i ujędrniająco na skórę.
POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata
w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający
przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie
komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących
działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających
antydepresyjnie.
MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką
zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i
wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne
działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza,
przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Młode źdźbła
zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a
zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość
minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,
cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej
wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę
enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a
także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel.
Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia
oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą
odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny,
dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako
wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i
procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który
wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i
płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.
MIÓD NATURALNY wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki zawartości enzymów wprowadzanych do miodu przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie obecne są: apidycyna, lizozyzm, inhibina czy nadtlenek wodoru, z którego produkowana jest woda utleniona. Mocą działania dorównuje antybiotykom. Ponadto miód to skarbnica mikro i makroelementów. Zawiera między innymi potas obniżający ciśnienie i acetylocholinę wspomagającą pracę naszego serca i jego wydolność. Jest wysokoenergetyczny. Dzięki glukozie usprawnia pracę mózgu i wspomaga procesy myślowe.
Jego słodki smak pobudza układ nerwowy, pomaga wytwarzać serotoninę -
hormon szczęścia, który redukuje stres, działa kojąco, odpręża. Ponadto
już od starożytnych czasów miód wykorzystywany był do gojenia ran,
rozjaśnienia, odżywienia i uelastycznienia skóry i cery. Etykiety: menu, przepisy