Jak zjeść zdrowe drugie śniadanie? A może zamiast zjeść to wypić? Proszę bardzo! Oto przepis na energetyczne i wzmacniające smoothie śniadaniowe. Cukry proste z banana, miodu i winogron dodadzą nam siły i wraz z kwasami Omega 3 nakarmią nasz mózg, a witamina C z pietruszki wspomoże pracę układu odpornościowego. Smacznie, zdrowo i zielono! Bo to wiosna w końcu, nie?
P.S pietruszka dobra też na kaca, a dodatkowo wspomaga pracę wątroby, która ogarnia całą czarną robotę jak sobie popijemy.
GREEN DRIN Z NATKĄ I WINOGRONAMI
☆ pół banana
☆ garść winogron
☆ 3 plastry świeżego ananasa
☆ garść natki pietruszki
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
☆ miód (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) - 1 łyżeczka
☆ woda - do 50 ml
☆ sproszkowany, młody jęczmień - 1 łyżeczka
Podane składniki wystarczy zblendować i gotowe! Z podanych proporcji otrzymamy niecałe 2 szklanki smoothie.
WINOGRONA - zawierają flawonoidy chroniące nasze komórki
przed rakiem, bogate w przeciwutleniacze, między innymi witaminę C
wzmacniającą odporność i neutralizującą działanie wolnych rodników.
Obniżają ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby
serca i cukrzycę. Polecane w profilaktyce miażdżycy, dzięki zdolnościom
hamowania utleniania złego cholesterolu i zwiększania obecności dobrego. Energetyczne, bogate w cukry glukozę i fruktozę.
MŁODY JĘCZMIEŃ - nieocenione źródło witaminy C i beta - karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką
zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i
wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne
działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika - chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza,
przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Młode źdźbła
zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a
zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość
minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,
cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej
wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę
enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a
także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel.
Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia
oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą
odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny,
dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako
wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i
procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który
wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i
płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.
MIÓD NATURALNY wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki zawartości enzymów wprowadzanych do miodu przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie obecne są: apidycyna, lizozyzm, inhibina czy nadtlenek wodoru, z którego produkowana jest woda utleniona. Mocą działania dorównuje antybiotykom. Ponadto miód to skarbnica mikro i makroelementów. Zawiera między innymi potas obniżający ciśnienie i acetylocholinę wspomagającą pracę naszego serca i jego wydolność. Jest wysokoenergetyczny. Dzięki glukozie usprawnia pracę mózgu i wspomaga procesy myślowe.
Jego słodki smak pobudza układ nerwowy, pomaga wytwarzać serotoninę -
hormon szczęścia, który redukuje stres, działa kojąco, odpręża. Ponadto
już od starożytnych czasów miód wykorzystywany był do gojenia ran,
rozjaśnienia, odżywienia i uelastycznienia skóry i cery.
Bo pietruszka ma moc - sprawdź sam - KLIK
Etykiety: menu, przepisy