Na pierwsze oznaki jesieni rozgrzewające wspomnienie lata, czyli krem z marchwi, batatów i pomarańczy. Oczywiście na rosole, żeby rozgrzewającej mocy nie zabrakło. Nie dajcie się pochmurnej chandrze!
POTRZEBUJEMY:
☆ 1,5l - 2l rosołu
☆ 5 - 6 średnich marchewek
☆ warzywa z rosołu: pół selera, 1 pietruszka
☆ jeden średni batat lub pół dużego (około 300g )
☆ 1 pomarańcza
☆ 2 ząbki czosnku
☆ śmietana kremówka 30%
☆ sól
☆ pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i batata obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kroimy na plastry wraz z warzywami z i dodajemy do rosołu. Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy do zupy*. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy (około 10 minut). Blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne maki do zupy można dodać świeżego imbiru i/lub kurkumy.
Podajemy z tym co lubimy. Może to być makaron do rosołu, ryż, pęczak czy grzanki. Warto posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Na wierzch sprawdzą się również kawałeczki koziego sera.