Prosty, 3 składnikowy, REWELACYJNY W SMAKU! Prezentuje się dumnie w naszym wyjazdowym menu i wraz z Green Drinem ze szpinakiem bardzo go lubicie. I pytacie również często czy można jarmuż wymienić na szpinak. Oczywiście, że można, bo w smoothiesach wszystko można, o ile będzie smakowało, ale... jednak jest duża różnica i wymiana na szpinak nie wypada korzystnie smakowo. Green Drin robi się lekko mdły. Jarmuż jako przedstawiciel z rodziny kapusty ma zdecydowanie wyraźniejszy smak, taki konkretny, wyraźny, który łagodzą jabłka i podkręca cytryna. Dlatego, jeśli nie musicie to niczego w tym Green Drinie nie zmieniajcie! :)
GREEN DRIN Z JARMUŻEM:
☆ 2 garście jarmużu
☆ 2 jabłka
☆ pół cytryny (minimum)
Wyciskamy sok z jabłek i cytryny (polecamy sok z 1 całej cytryny). Blendujemy z jarmużem.
JARMUŻ - unikalne źródło wapnia i witaminy K, które
w tym połączeniu sprawiają, że wapń wiąże się bezpośrednio w kościach
chroniąc je przed złamaniami. To zielone warzywo to także skarbnica
przeciwutleniaczy, między innymi sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż zawiera beta karoten hamujący procesy oksydacyjne,
a który nasz organizm wykorzystuje do wytworzenia witaminy A, która to z
kolei zapobiega między innymi "kurzej ślepocie". Ponadto jest skarbnicą
potasu, zawiera także żelazo, magnez i cynk.
JABŁKA - to jedne z najtańszych i najbardziej niedocenianych na naszym rynku owoców. A szkoda, bo ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jabłka wspomagają DETOX.
Zawierają pektyny, które pomagają usuwać z organizmu trujące
substancje. Regulują pracę wątroby i florę bakteryjną jelit. Oczyszczają
organizm i poprawiają przemianę materii, dlatego są idealne dla osób,
które dbają o linię. Ułatwiają odchudzanie, przeciwdziałają zaparciom.
Zawierają dużą ilość witaminy C, której najbardziej znaną właściwością
jest wspomaganie pracy układu odpornościowego. Są również bogactwem
potasu, pierwiastka odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi i
wsparcie naszego serca. Działają moczopędnie, co także działa korzystnie
na usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z naszego
organizmu. Bogate w cukry proste, są tanią, energetyczną i smaczną
przekąską w ciągu dnia.
CYTRYNA - źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy.
Łagodzi przebieg infekcji, odkwasza organizm. Bogata w rutynę, która
uszczelnia naczynia krwionośne. Polecana dla osób z cerą naczynkową.
Dzięki zawartości terpenów wspomagających wytwarzanie śliny, wspomaga
procesy trawienne. Zawiera potas, magnez, żelazo. Etykiety: menu, przepisy