Pyszne, zielone smoothie. Bardzo ciekawy, oryginalny smak i wyjątkowo bardzo dużo składników, a dzięki temu i właściwości sporo. Bo i przeciwwirusowe, wzmacniające, poprawiające odporność i przede wszystkim energetyzujące. Usprawnia pracę mózgu, poprawia zdolność koncentracji.
Doskonałe na drugie śniadanie lub po prostu na udany poranek. Zawiera banana, winogrona, nasiona chia i płatki migdałów, których spożywanie daje nam sporego energetycznego kopa. Idealna alternatywa dla kawy. Naturalnie pobudza do działania - bez kofeiny!
☆1 pomarańcza
☆1 owoc granatu
☆1 banan
☆ rukola - niecała garść
☆ winogrona bezpestkowe - do dwóch garści
☆ nasiona chia - łyżeczka
☆ płatki migdałów (opcjonalnie) - łyżeczka
Sok z pomarańczy i granata wyciskamy w wyciskarce. Blendujemy z pozostałymi składnikami.
WINOGRONA - zawierają flawonoidy chroniące nasze komórki przed rakiem, bogate w przeciwutleniacze, między innymi witaminę C wzmacniającą odporność i neutralizującą działanie wolnych rodników. Obniżają ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Polecane w profilaktyce miażdżycy, dzięki zdolnościom hamowania utleniania złego cholesterolu i zwiększania obecności dobrego. Energetyczne, bogate w cukry glukozę i fruktozę.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i myślenie, a ponadto mangan i fosfor.
RUKOLA
- zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Bogata w żelazo i
naturalny antyoksydant witaminę C wspomagającą wchłanianie żelaza.
Polecana dla kobiet w ciąży. Lekkostrawna, reguluje procesy trawienne
dzięki zawartości błonnika. Wzmaga wytwarzanie żółci, pomaga w
zwalczaniu zgagi, bólów brzucha i wzdęć. Źródło witamin K i A oraz
wapnia i cynku. Zawiera aminokwasy siarkowe, które oprócz tego, że
nadają jej lekko ostry smak działają antywirusowo i oczyszczająco na
nasz organizm. Natomiast swój orzechowy smak rukola zawdzięcza
zawartości kwasu alfa-linolenowemu (ALA), czyli kwasowi należącemu do
grupy kwasów OMEGA 3 zbawiennych dla naszego organizmu. :)
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
OWOC GRANATU - skarbnica
antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe i polifenoli redukujących
stany zapalne i chroniących nasze DNA. Silny przeciwutleniacz.
Eliminuje działanie wolnych rodników, pomaga zwalczać bakterie. Obniża
ciśnienie, leczy raka prostaty i problemy z erekcją,a dzięki obecności
fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Stosowany w kosmetyce jako
pomoc w leczeniu trądziku. Odmładza skórę.
POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata
w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający
przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie
komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących
działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających
antydepresyjnie.