Świąteczna alternatywa dla kompotu z suszu. Smoothie z suszoną śliwką i cynamonem. Wspomaga trawienie.

Tradycja, tradycją, ale nie każdy kompot z suszu musi lubić. A może chcecie po prostu trochę unowocześnić Wasze Święta? Spróbujcie w tym roku przygotować dla swoich gości wyjątkowe świąteczne smoothie z suszoną śliwką. Po za tym, że jest naprawdę pyszne, dzięki swoim właściwościom wspomoże trawienie i doskonale przygotuje na kolejny świąteczny dzień obżarstwa.


ŚWIĄTECZNE SMOOTHIE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I CYNAMONEM:

   ☆ 4 jabłka
   ☆ 4 - 5 suszonych śliwek
   ☆ garść jagód Goi
   ☆ szczypta cynamonu, można więcej do 1/3 małej łyżeczki
   ☆ 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
   ☆ pół banana (opcjonalnie)

Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę. Potrzebujemy czysty sok, do którego wrzucamy suszone śliwki i jagody Goi na około 10 - 15 minut, tak, żeby zmiękły. Jeśli tego nie zrobimy śliwki nie zblendują się dokładnie i smoothie nie będzie miało jedwabistej konsystencji. Po upływie wyznaczonego czasu  dodajemy cynamon, imbir i ewentualnie banana jeśli lubimy bardzo słodkie napoje. Blendujemy. 

SUSZONA ŚLIWKA - reguluje procesy trawienne. Dzięki dużej zawartości pektyn posiada właściwości przeczyszczające. Skarbnica przeciwutleniaczy -  witaminy E i A oraz witamin z grupy B działających korzystnie na układ nerwowy. Źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia i żelaza.

JABŁKO - reguluje pracę jelit, wspomaga procesy trawienne. Zawiera pektyny pomagające usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii, toksyny. Bogate źródło witaminy C, potasu, krzemu i zasadowych soli mineralnych odkwaszających organizm. Wspomaga wchłanianie wapnia. Zawiera polifenole redukujące stres.

IMBIR - ma działanie rozgrzewające i silne właściwości bakteriobójcze. Wspomaga układ odpornościowy, idealny do walki z przeziębieniami i grypą. Działa wykrztuśnie. Łagodzi mdłości - pomocny dla kobiet w ciąży, zwłaszcza w I trymestrze. Poprawia ukrwienie narządów, dzięki czemu wspomaga koncentrację i reguluje krążenie. Łagodzi migreny. Uznawany za afrodyzjak.

CYNAMON - aromatyczna, lecznicza przyprawa. Zawiera cynamal, który wykazuje działanie antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze i antynowotworowe. Bogaty w polifenole (katechiny) uznawane za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, pozwalających zachować młodość i piękny, zdrowy wygląd chroniąc nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Ma ich więcej niż zielona herbata! Cynamon to również skarbnica chromu, który zmniejsza łaknienie, przez co tracimy ochotę na podjadanie np. słodyczy.

JAGODY GOI - znane i używane w medycynie naturalnej już od 2500 lat. Są zaliczane do tzw. super foods. Najcenniejszym ich składnikiem jest LBP, czyli związek, który hamuje rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, raka piersi, raka okrężnicy, raka płuc i raka gruczołu krokowego! Do "mniejszych" zasług czerwonych diamentów Wschodu należą:  obniżenie złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia, dzięki obecności wspomnianego wyżej LBP. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Usprawniają pracę mózgu, stymulują układ nerwowy, bo zawierają kwasy nienasycone Omega - 6. Wzmacniają odporność, dzięki niezwykle wysokiej zawartości witaminy C. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, uszczelniając ich ścianki. To natomiast zawdzięczają działaniu flawonoidów, które to również charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Ponadto jagody goi obniżają poziom cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi cennych pierwiastków mineralnych tj.: fosforu, miedzi, cynku czy żelaza. To chyba wszystko, co najważniejsze, ufff... :) Aha, jeszcze jedno, są słodkie!

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.
                                          


Etykiety: ,