Malinowy czoko banan

Malinowa wersja Waszego ulubionego Czoko Banana! Zdrowe czekoladowe i w dodatku malinowe! A jeśli kakao zamienicie na karob to przy okazji będzie mega słodkie bez dodatku cukru!


MALINOWY CZOKO BANAN

☆ szklanka świeżych malin (mogą być mrożone)
☆ 1 banan
☆ gorzkie, naturalne kakao (Decomoreno, EWedel), jedna czubata łyżeczka lub karob
☆ jogurt naturalny bez mleka w proszku - 4 do 5 łyżek
☆ miód wielokwiatowy lub akacjowy, jedna łyżeczka (opcjonalnie, jeśli maliny są kwaśne)

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!

UWAGA ŁASUCHY: zamiast kakao możecie użyć karobu (zmielonych strąków chleba świętojańskiego), który jest słodki i antyalergiczny, a przede wszystkim stanowi kopalnie minerałów i witamin. To bogactwo mikro i makroelementów takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E.

MALINY - dzięki zawartości kwasów salicylowego, jabłkowego i cytrynowego mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające. Te ostatnie wspomagają leczenie biegunki. Malina to świetne lekarstwo przeciwgorączkowe, ponieważ działa napotnie - stymuluje działanie receptorów potowych (pot obniża temperaturę ciała przy gorączce). Zawierają witaminy C i A, które są silnymi antyoksydantami  oraz witaminy z grupy B. Bogate w sole mineralne - wapń wspomagający kości, magnez łagodzący skurcze, żelazo budujące krew i potas obniżający ciśnienie. 

KAKAO - bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, cynku, chromu. Zawiera flawonoidy redukujące stres i przeciwutleniacze działające jak eliksir młodości. Poprawia koncentrację i pamięć, redukuje zmęczenie, przyczynia się do naszego lepszego samopoczucia. Powoduje na twarzy uśmiech. :)

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

JOGURT NATURALNY - źródło żywych bakterii jogurtowych, które budując unikalną mikroflorę jelit pomagają wzmacniać odporność naszego organizmu. Bogaty w łatwo przyswajalny wapń wzmacniający kości oraz w białko. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Idealne lekarstwo na problemy jelitowe. Zawiera witaminy z grupy B, mikroelementy takie jak fosfor, cynk, jod i potas. Niskokaloryczny, odżywczy.



Etykiety: ,