Wzmacjanijące smoothie z gruszką, granatem i jagodami Goi

Okres jesienno zimowy to pora kiedy do łask wracają GRANATY! Warto korzystać z ich właściwości, bo mają naprawdę zbawienne działanie na nasz organizm. Zaliczane do grona superfoods doczekały się szeregu naukowych opracowań potwierdzających ich lecznicze działanie. Granat jest dobry na wiele współczesnych dolegliwości. Działa przeciwzapalnie, dzięki obecności antyutleniaczy takich jak: witamina C, E czy A. Neutralizuje działanie wolnych rodników i skutecznie hamuje procesy starzenia. Jest też owocem, który skutecznie zwalcza komórki nowotworowe i zapobiega ich powstawaniu. Dodatkowo granat to bogate źródło potasu i magnezu, co z kolei wspomaga układ krwionośny i przeciwdziała chorobom serca. No i jest zaliczany do afrodyzjaków. A ponadto można go wyciskać w wyciskarce jak cytrusy! :)


SMOOTHIE Z GRUSZKĄ, GRANATEM I JAGODAMI GOI

       ☆ 1 gruszka
       ☆ 2 pomarańcze
       ☆ 1 owoc granatu i duża łyżka jagód Goi
      

Sok z pomarańczy i granatu wyciskamy w wyciskarce i blendujemy z gruszką, z której wcześniej wydrążamy gniazda nasienne oraz jagodami Goi. Jeśli macie kwaśne pomarańcze można dodać łyżeczkę delikatnego miodu.

GRUSZKA - 16 powodów, dla których warto jeść gruszki

POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.

OWOC GRANATU - skarbnica antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe i polifenoli redukujących stany zapalne i chroniących nasze DNA. Silny przeciwutleniacz. Eliminuje działanie wolnych rodników, pomaga zwalczać bakterie. Obniża ciśnienie, leczy raka prostaty i  problemy z erekcją,a dzięki obecności fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Stosowany w kosmetyce jako pomoc w leczeniu trądziku. Odmładza skórę. 

JAGODY GOI  - znane i używane w medycynie naturalnej już od 2500 lat. Są zaliczane do tzw. super foods. Najcenniejszym ich składnikiem jest LBP, czyli związek, który hamuje rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, raka piersi, raka okrężnicy, raka płuc i raka gruczołu krokowego! Do "mniejszych" zasług czerwonych diamentów Wschodu należą:  obniżenie złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia, dzięki obecności wspomnianego wyżej LBP. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Usprawniają pracę mózgu, stymulują układ nerwowy, bo zawierają kwasy nienasycone Omega - 6. Wzmacniają odporność, dzięki niezwykle wysokiej zawartości witaminy C. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, uszczelniając ich ścianki. To natomiast zawdzięczają działaniu flawonoidów, które to również charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Ponadto jagody goi obniżają poziom cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi cennych pierwiastków mineralnych tj.: fosforu, miedzi, cynku czy żelaza. To chyba wszystko, co najważniejsze, ufff... :) Aha, jeszcze jedno, są słodkie! 




Etykiety: ,