Green Drin dla dzieci. Z mango i szpinakiem.

Smoothie z serii zielonych. W smaku słodko - kwaśne, fajne, delikatne. Słodkie dzięki mango i bananowi. Przełamane grejpfrutem. Bardzo zdrowe. Zawiera sporą dawkę żelaza oraz witaminy C wspomagającej jego wchłanianie, stymulującej odporność i zwalczającej stres oksydacyjny. Energetyczne i odżywcze. Polecamy zwłaszcza dla dzieci. A dzieci przecież lubią słodkie, ale nie lubią szpinaku, więc to idealna forma, żeby całkowicie bezboleśnie go im przemycić!


GREEN DRIN z mango i szpinakiem

   ☆ pół małego mango
   ☆ 1 pomarańcza
   ☆ pół grejpfruta lub 1 mały
(uważamy, żeby nie było za kwaśne. Grejpfrut ma tylko delikatnie przełamać słodki smak)
   ☆ garść świeżego szpinaku
   ☆ pół banana
   ☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
   ☆ jagody Goi - niecała garść

Sok z cytrusów wyciskamy w wyciskarce. Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Mango obieramy i odpestkowujemy. Blendujemy z pozostałymi składnikami.

Z podanej ilości otrzymacie jeden duży kubek napoju. Taki jak na zdjęciu.

SZPINAK - zawiera żelazo, luteinę i kwas foliowy. Idealny dla kobiet w ciąży. Witamina C zawarta w liściach szpinaku ułatwia wchłanianie żelaza. Udowodniono, że szpinak posiada właściwości antynowotworowe. Zawiera beta - karoten, witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi witaminę E - witaminę młodości oraz witaminy z grupy B i potas, który obniża ciśnienie i wspomaga metabolizm. Niskokaloryczny.

JAGODY GOI  - znane i używane w medycynie naturalnej już od 2500 lat. Są zaliczane do tzw. super foods. Najcenniejszym ich składnikiem jest LBP, czyli związek, który hamuje rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, raka piersi, raka okrężnicy, raka płuc i raka gruczołu krokowego! Do "mniejszych" zasług czerwonych diamentów Wschodu należą: obniżenie złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia, dzięki obecności wspomnianego wyżej LBP. Goi są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Usprawniają pracę mózgu, stymulują układ nerwowy - zawierają kwasy Omega 3. Wzmacniają odporność, dzięki niezwykle wysokiej zawartości witaminy C. Dzięki niej również korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, uszczelniając ich ścianki. Charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, co zawdzięczają obecności flawonoidów. Ponadto jagody Goi obniżają poziom cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi cennych pierwiastków mineralnych tj.: fosforu, miedzi, cynku czy żelaza. To chyba wszystko, co najważniejsze, ufff... :) Aha, jeszcze jedno, są słodkie!

RÓŻOWY GREJPFRUT - duża dawka witaminy C wspomagającej naturalną odporność organizmu. Bogate w przeciwutleniacze. Są źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny. Idealne dla cukrzyków. Dzięki zawartości pektyny obniżają poziom glukozy we krwi.

POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.

BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.

NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące, działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy, poprawiający pamięć i myślenie, a ponadto mangan i fosfor.

MANGO - bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin młodości - witaminy A+E spowalniających procesy starzenia.  Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga leczyć problemy z gardłem i chrypkę. Odżywczy, bogaty w błonnik, reguluje układ trawienny. Zawiera naturalne antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych rodników i naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego.



Etykiety: ,