Liczi - śmieszna chińska śliwka. Jedliście? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Jest słodkie, egzotyczne i mocno energetyczne dzięki dużej zawartości cukrów prostych. Żeby je pozbawić skórki trzeba się trochę postarać. Dojrzałe liczi obiera się podobnie do jajka. Jeśli twarda skorupka trudno schodzi oznacza to, że owoc jest jeszcze "zielony". Ale gdy już pozbędziemy się wierzchniej warstwy przed oczami ukaże nam się delikatne, białe wnętrze - troszkę przypominające małże wyjętą ze skorupki. Nie rozlewa się tylko dlatego, że w środku ma pestkę. Tak, tak, nie dość, że jest takie małe to jeszcze pestka! Niestety po obkrojeniu samego miąższu pozostaje nam niewiele. To dlatego liczi wykorzystywane jest głównie jako dodatek. Dla tego smaku jednak warto się chwilę pomęczyć.
ENERGETYCZNE SMOOTHIE Z LICZI:
☆ liczi - 10 do 15 sztuk
☆ 2 pomarańcze
☆ 3 plastry świeżego ananasa
☆ garść jagód Goi
☆ nasiona chia - 1 łyżeczka
Liczi obieramy ze skórki i wypestkowujemy. Wyciskamy sok z pomarańczy. Sok oraz liczi blendujemy z ananasem, jagodami Goi i nasionami chia.
LICZI - nazywane azjatycką śliwką. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów prostych, dzięki czemu dodaje energii i usprawnia pracę naszego mózgu. Jest również bogatym źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz skarbnicą polifenoli, które zaliczane do silnych antyoksydantów neutralizują działanie wolnych rodników i chronią nasz organizm przed nowotworami. Pomagają one również obniżyć cholesterol i dlatego są polecane zwłaszcza w profilaktyce miażdżycowej. Owoc liczi to również spora dawka witaminy C, której ma więcej niż cytrusy.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i
procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który
wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i
płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.
ANANAS - zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę
enzymów trawiennych - likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a
także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel.
Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia
oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą
odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny,
dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako
wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
POMARAŃCZA - źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu.
Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik
usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających
działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów
neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych
działających antydepresyjnie.
JAGODY GOI - znane i używane w medycynie naturalnej już od 2500 lat. Są zaliczane do tzw. super foods.
Najcenniejszym ich składnikiem jest LBP, czyli związek, który hamuje
rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, raka piersi, raka okrężnicy,
raka płuc i raka gruczołu krokowego! Do "mniejszych" zasług czerwonych diamentów Wschodu należą: obniżenie złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia, dzięki
obecności wspomnianego wyżej LBP. Są źródłem łatwo przyswajalnego
białka. Usprawniają pracę mózgu, stymulują układ nerwowy, bo zawierają
kwasy nienasycone Omega - 6. Wzmacniają odporność, dzięki niezwykle
wysokiej zawartości witaminy C. Korzystnie wpływają na naczynia
krwionośne, uszczelniając ich ścianki. To natomiast zawdzięczają
działaniu flawonoidów, które to również charakteryzują się silnymi
właściwościami przeciwzapalnymi. Ponadto jagody goi obniżają poziom
cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi cennych pierwiastków
mineralnych tj.: fosforu, miedzi, cynku czy żelaza. To chyba wszystko,
co najważniejsze, ufff... :) Aha, jeszcze jedno, są słodkie!
Etykiety: menu, przepisy