Malinowa wersja Waszego ulubionego Czoko Banana! Zdrowe czekoladowe i w dodatku malinowe! A jeśli kakao zamienicie na karob to przy okazji będzie mega słodkie bez dodatku cukru!
MALINOWY CZOKO BANAN
☆ szklanka świeżych malin (mogą być mrożone)
☆ 1 banan
☆ gorzkie, naturalne kakao (Decomoreno, EWedel), jedna czubata łyżeczka lub karob
☆ jogurt naturalny bez mleka w proszku - 4 do 5 łyżek
☆ miód wielokwiatowy lub akacjowy, jedna łyżeczka (opcjonalnie, jeśli maliny są kwaśne)
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!
UWAGA ŁASUCHY: zamiast kakao możecie użyć karobu (zmielonych strąków chleba świętojańskiego), który jest słodki i antyalergiczny, a przede wszystkim stanowi kopalnie minerałów i witamin. To bogactwo mikro i makroelementów takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E.
MALINY - dzięki zawartości kwasów salicylowego, jabłkowego i cytrynowego mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające. Te ostatnie wspomagają leczenie biegunki. Malina to świetne lekarstwo przeciwgorączkowe, ponieważ
działa napotnie - stymuluje działanie receptorów potowych (pot obniża
temperaturę ciała przy gorączce). Zawierają witaminy C i A, które są
silnymi antyoksydantami oraz witaminy z grupy B. Bogate w sole
mineralne - wapń wspomagający kości, magnez łagodzący skurcze, żelazo
budujące krew i potas obniżający ciśnienie.
KAKAO -
bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, cynku, chromu. Zawiera
flawonoidy redukujące stres i przeciwutleniacze działające jak eliksir
młodości. Poprawia koncentrację i pamięć, redukuje zmęczenie, przyczynia
się do naszego lepszego samopoczucia. Powoduje na twarzy uśmiech. :)
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi.
Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga
zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii,
wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera
witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w
walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.
JOGURT NATURALNY
- źródło żywych bakterii jogurtowych, które budując unikalną mikroflorę
jelit pomagają wzmacniać odporność naszego organizmu. Bogaty w łatwo
przyswajalny wapń wzmacniający kości oraz w białko. Zmniejsza poziom
cholesterolu we krwi. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm
niż mleko, odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Idealne
lekarstwo na problemy jelitowe. Zawiera witaminy z grupy B,
mikroelementy takie jak fosfor, cynk, jod i potas. Niskokaloryczny,
odżywczy.
Etykiety: menu, przepisy