Smoothie z serii zielonych. W smaku słodko - kwaśne, fajne, delikatne. Słodkie dzięki mango i bananowi. Przełamane grejpfrutem. Bardzo zdrowe. Zawiera sporą dawkę
żelaza oraz witaminy C wspomagającej jego wchłanianie, stymulującej odporność i zwalczającej stres oksydacyjny.
Energetyczne i odżywcze. Polecamy zwłaszcza dla dzieci. A dzieci przecież lubią słodkie, ale nie lubią szpinaku, więc to idealna forma, żeby całkowicie bezboleśnie go im przemycić!
Sok z cytrusów wyciskamy w wyciskarce. Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Mango obieramy i odpestkowujemy. Blendujemy z pozostałymi składnikami.
Z podanej ilości otrzymacie jeden duży kubek napoju. Taki jak na zdjęciu.
SZPINAK -
zawiera żelazo, luteinę i kwas foliowy. Idealny dla
kobiet w ciąży. Witamina C zawarta w liściach szpinaku ułatwia
wchłanianie żelaza. Udowodniono, że szpinak posiada właściwości
antynowotworowe. Zawiera beta - karoten, witaminę K odgrywającą ważną
rolę w krzepnięciu krwi witaminę E - witaminę młodości oraz witaminy z
grupy B i potas, który obniża ciśnienie i wspomaga metabolizm.
Niskokaloryczny.
JAGODY GOI - znane i używane w medycynie naturalnej już od 2500 lat. Są zaliczane do tzw.
super foods.
Najcenniejszym ich składnikiem jest LBP, czyli związek, który hamuje
rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, raka piersi, raka okrężnicy,
raka płuc i raka gruczołu krokowego! Do "mniejszych" zasług czerwonych diamentów Wschodu należą:
obniżenie złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia, dzięki
obecności wspomnianego wyżej LBP. Goi są źródłem łatwo przyswajalnego
białka. Usprawniają pracę mózgu, stymulują układ nerwowy - zawierają kwasy Omega 3. Wzmacniają odporność, dzięki niezwykle
wysokiej zawartości witaminy C. Dzięki niej również korzystnie wpływają na naczynia
krwionośne, uszczelniając ich ścianki. Charakteryzują się silnymi
właściwościami przeciwzapalnymi, co zawdzięczają obecności flawonoidów. Ponadto jagody Goi obniżają poziom
cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi cennych pierwiastków
mineralnych tj.: fosforu, miedzi, cynku czy żelaza. To chyba wszystko,
co najważniejsze, ufff... :) Aha, jeszcze jedno, są słodkie!
RÓŻOWY GREJPFRUT -
duża dawka
witaminy C wspomagającej naturalną odporność organizmu. Bogate w
przeciwutleniacze. Są źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i
przyspiesza przemianę materii.
Niskokaloryczne, mają niski indeks
glikemiczny. Idealne dla cukrzyków. Dzięki zawartości pektyny obniżają
poziom glukozy we krwi.
POMARAŃCZA -
źródło
witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas
foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii.
Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu
immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych
rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.
BANAN - posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w
pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać
miażdżycy.
Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i
odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A,
która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z
biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA - potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających
pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są
źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę
układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki
zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych
rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem.
Energetyzujące,
działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy,
poprawiający pamięć i myślenie, a ponadto mangan i fosfor.
MANGO - bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i
działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin
młodości - witaminy A+E spowalniających procesy starzenia.
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga leczyć problemy z gardłem i chrypkę. Odżywczy,
bogaty w błonnik, reguluje układ trawienny. Zawiera naturalne
antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych rodników i
naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego.