Nie, zdecydowanie nie! Kwaśne z kwaśno - gorzkim i jeszcze bardziej kwaśnym... Nawet dla tych, co lubią kwaśne to jest... za kwaśne i mdłe.
Tylko twarde owoce nadają się do koktajli i smoothies. Dojrzałe lub przejrzałe są gorzkie i żaden inny owoc nie jest w stanie tego smaku przytłumić. A dokładniej, to zblendowane mini pesteczki (te czarne kropki w środku) są przyczyną smakowego nieszczęścia.
☆ sok z marchwi lub innych warzyw + jogurt
Nie, bo nie... i już. Połączenie warzyw z jogurtem dość często nie poraża smakiem. Uważajcie.
☆jogurt + jabłko lub gruszka
Połączenie z brzmienia całkiem fajne i na dodatek mogłoby wspierać polską gospodarkę, bo same krajowe produkty. W smaku niestety nie spełni na pewno Waszych oczekiwań. Jest mdłe. Nie czuć ani jabłka, ani gruszki, ani niczego. Jeśli natomiast zblendujecie osobno jabłko lub gruszkę, najlepiej jeszcze pieczone i dołożycie do tego banana to wyjdzie z tego mus, który będziemy zjadać jako oddzielny dodatek do jogurtu. Wtedy jak najbardziej tak!
UWAŻAJCIE NA:
☆ połączenie borówek amerykańskich i mleka / jogurtu. Jeśli nie wypije się w przeciągu kilku minut, taki koktajl się ścina.
☆ surowy sok z buraka - jest bardzo intensywny w smaku, dominuje. W połączeniu z innymi dodanymi owocami / warzywami może je przyćmić.
☆ seler naciowy, natka pietruszki, pieczona dynia - to również smaki dominujące. Trzeba dozować je umiarkowanie.
☆ amarantus ekspandowany - popping, czyli małe dmuchane kuleczki. Jeśli dodamy go więcej niż 1 łyżkę stołową na jedno smoothie / koktajl będziemy czuć w naszym napoju niepowtarzalny smak popcornu...
☆ pomarańcza/sok z pomarańczy + kakao naturalne - połączenie bardzo wyrafinowane. Nie dla wszystkich akceptowalne. Polecane dla tych, którzy lubią czekoladę z dodatkiem skórki pomarańczowej. Jeśli lubicie to jest ok. Jeśli nie darzycie tego smaku zaufaniem uważajcie na proporcje. Warto wtedy dodać do naszego smoothie soki również z innych owoców, np. ananasa.
DOBRA RADA JAK ŁĄCZYĆ SMAKI:
Warto sugerować się prostą zasadą przy tworzeniu koktajli, czyli połączeń z jogurtem, mlekiem, maślanką czy kefirem.
Przed zmieszaniem owoców z nabiałem zadajcie sobie pytanie: czy widzieliście gdzieś na półce jogurt o takim smaku? Generalnie odpowiedź wystarczy, choć nie do końca. Jogurty gruszkowe wprawdzie widziałam, tyle, że nie są zbyt popularne. Ciekawe czemu? :)
Na pocieszenie powiem, że problemy z łączeniem smaków dotyczą głównie tych napojów, których bazą jest jogurt / mleko czy kefir. Świeżo wyciskane soki możemy łączyć praktycznie dowolnie: to na co mamy ochotę z tym co lubimy. Ze smoothies rzecz ma się podobnie, trzeba tylko kontrolować ilość warzyw/owoców dominujących
oraz bardzo często same proporcje. Są smoothies czy koktajle, w których zmiana ilości owoców, warzyw czy jogurtu nie wpłynie znacząco na ostateczny smak napoju, np:
Energetyczna śliwa
Ostatni Podmuch Lata
Czoko banan
a są takie, że zmiana choć jednej proporcji zaburzy cały smak, np.:
Bananowo - cytrynowe smoothie
Smoothie dyniowe
Mango Lassi
I bądź tu człowieku mądry...
Warto również łączyć smaki na zasadzie przeciwieństw tak, żeby wzajemnie się uzupełniały, np. słodki z kwaśnym (jabłko + cytryna). Wtedy powstają połączenia doskonałe. Jest jeszcze jedna zasada: im prościej tym lepiej, czyli im mniej składników tym smak wbrew pozorom lepszy.
Jeśli chcecie zapytać o jakieś połączenie - piszcie. Chętnie Wam pomogę, doradzę.
A tymczasem niech moc tworzenia wyjątkowych kreacji smakowych będzie z Wami!
Ania :)